În urmă cu nouă ani porneam pe acest drum al „lucrătorului independent” cu un telefon mobil și un laptop, plus câteva zeci de dicționare achiziționate de la anticariate în anii studenției. Un număr destul de mare de oameni consideră că „freelancing-ul” este ceva nesigur, fără garanția unui venit lunar constant și este ceva ce faci atunci când nu poți obține un loc de muncă real. Din experiență celor nouă ani ca traducător freelancer vă pot spune că nu este nimic mai real decât faptul de a fi în același timp proprietarul, managerul financiar și traducătorul propriei entități juridice.

Iată 10 motive testate și trăite pentru care activitatea de freelancer poate aduce stabilitate și mobilitate în același timp:

  1. Dinamism

Prin prisma activității un bun freelancer trebuie să fie dinamic. Atunci când ești traducător nicio zi nu este la fel, proiectele primite sunt diferite, domeniile sunt diverse, iar unele solicitări de traducere venite din partea clienților cer o flexibilitate sporită. Nu există rutină ca în cazul unui loc de muncă întrucât fiecare zi e altfel și situațiile prin care trece un freelancer îl obligă să fie permanent adaptabil și să facă față neprevăzutului, căutând permanent soluții și rezolvări. Într-una din zilele trecute spre exemplu a trebuit să finalizez 12 pagini de traducere dintr-un contract, să ajung la Anaf pentru depunerea unor declarații, să ajung la un interpretariat la notar, să pregătesc spre legalizare 3 documente la notar și să le predau clientului. Asta înseamnă dinamism. Rezultatul: satisfacția muncii prestate și 500Euro încasați la finalul zilei.

  1. Organizare

Permanent asaltat de deadline-urile limită și proiecte diverse, activitatea de freelancer te obligă la o foarte bună organizare, atât a biroului de lucru cât și a vieții în general, în vederea îndeplinirii tuturor cerințelor profesionale și personale. Desigur că fiecare se descurcă cel mai bine în propria-i „dezordine”, dar pe mine m-a ajutat foarte mult să am un birou organizat, curat, liber, adaptat în funcție de fiecare proiect (uneori aveam nevoie de vreo 5 dicționare alături ca să finalizez o traducere cu un limbaj specializat) și o listă zilnică cu sarcini „To Do”.

  1. Mai multe sarcini în acelaşi timp

Consider că un freelancer care știe să facă cinci lucruri simultan are șanse mari de supraviețuire în cazul unei crize economice. Ca freelancer ești tu însuți în activitatea derulată.  Asta înseamnă că este important să te educi continuu, să ai o rețea de contacte cât mai diversă și să muncești din greu pentru dobândirea de noi abilităţi care să te poată face mai competitiv pe piață.

  1. Libertate

A lucra de oriunde, de la birou sau de pe o insulă, asta numesc eu jobul perfect. Fără să ai contract cu un angajator și să beneficiezi permanent de libertatea de a închide laptopul în orice moment, adaptându-te totodată la deadline-uri şi obligaţiile contractuale.

  1. Munca de acasă

Pentru mine munca de acasă a fost o soluție ideală pentru echilibrarea vieții profesionale și familiale. Lucrând de acasă, şi totuşi să dispui de o stabilitate financiară, da, este pe deplin posibil.

  1. Program de lucru flexibil

Ca freelancer, am beneficiar de libertatea de a-mi organiza timpul de lucru așa cum mi-am dorit,  fie că este dimineața, după-amiaza sau seara. Convenabil este că, în acest fel, am putut lucra și din alte locuri, gestionând de la distanţă toate obligațiile contractuale.

  1. Invățarea prin muncă

Lucrând pe cont propriu mi-a revenit sarcina de a mă ocupa de mai multe activități, uneori și în același timp. Astfel m-am specializat foarte ușor în campanii de marketing pentru a atrage mai mulți clienți, am devenit un foarte bun contabil și analist financiar ținând evidența propriei firme, mi-am testat capacitățile de negociere la intrevederile cu posibilii beneficiari, am dobândit  competențe juridice avansate în relația cu cabinetele notariale sau avocațiale, am devenit cel mai bun agent de vânzări și nu în ultimul rând satisfacția muncii este direct proporțională cu efortul depus. Și merită!

  1. Fără „cod vestimentar”.

Rochia informală în timp ce îndeplinesc munca de acasă este o adevărată plăcere. Mi-a plăcut mereu să am în fiecare zi posibilitatea de a purta doar ceea ce îmi doresc.

  1. Independență totală

Poate unul dintre cele mai mari avantaje ale locului de muncă independent este că am putut să îmi iau o vacanță ori de câte ori s-a ivit ocazia, și, bineînțeles, am putut lucra din vacanțe.

  1. Oportunități de avansare

Dacă ești serios, muncitor, deștept și cu ceva cunoștințe și abilități la pachet, se poate avansa foarte repede atât profesional, cât și financiar. Freelancingul oferă oportunități deosebite, o varietate de activități și libertatea de a fi propriul tau șef.